BismillahirRahmanirRahim.
Kali ini aku mahu berkongsi resepi sejenis kuih yang popular di zaman kanak-kanak aku dahulu. Kuih Pulut Inti memang terkenal di utara tanah air. Tidak pasti di tempat lain, lama sungguh aku tidak merasainya. Resepi kuih ini aku ambil dari Blog Hairul, mudah sahaja untuk menyediakannya.
Resepi Kuih Pulut Inti
Bahan2:
1 1/2 cawan beras pulut (direndam semalaman)
1 1/2 cawan santan pekat
Sedikit garam
1/2 biji kelapa parut
1 buku gula Melaka (biar yang hitam sikit)
Air secukupnya
Daun pandan
1 sudu besar tepung gandum
Cara Membuatnya:
1.Masak gula Melaka bersama daun pandan di dalam
sebuah periuk sehingga larut dan pekat.Tapiskan.
2.Masukkan air gula ke dalam sebuah kuali. Masukkan
kelapa parut dan kacau sehingga sebati.
3.Masukkan tepung dan kacau sehingga tidak berderai.
Biar lembap sedikit. Sejukkan.
4.Toskan pulut dan kukus sehingga separuh masak, angkat
dan masukkan ke dalam sebuah bekas yang sesuai.
5.Tuang santan (yang ditambah garam) dan kacau perlahan
sehingga rata. Biarkan terendam selama 30 minit supaya
pulut kembang.
6.Kukus semula dalam masa 10 minit.Angkat.
Alas dengan jala untuk kukus pulut, memudahkan kerja. Pandai-pandai le cari jala tu.... |
7.Ambil daun pisang yang telah dipotong dan dilayurkan.
8.Letakkan pulut ditengah daun pisang. Letakkan pula
inti kelapa di atasnya dan balut kemas seperti nasi lemak.
Dapat lebih kurang 11 bungkus yang sederhana saiznya. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan