Khamis, 28 Mei 2020

Rasa Dapur KakJee (346) - Kek Kukus Masam Manis



BismillahirRahmanirRahim



Semuanya bermula apabila KakJee share resepi Kek Kukus Masam Manis di FB buat suka-suka, sehari sebelum hari raya. Tidak berniat untuk membuatnya lagi, mungkin lain hari dan simpan dahulu. Tiba-tiba rakan FB Puan Masita dan Puan Norjah kongsikan gambar kek yang telah mereka buat dengan jayanya. Sedap katanya. Asalnya KakJee mahu buat kek lain bergantung kepada bahan mentah yang ada sempena hari raya.

Setelah suami KakJee berjaya membeli bahan mentah utama iaitu haw haw flake, KakJee  pun nekad untuk mencuba kek ini. Lalu KakJee minta resepi Puan Masita, resepinya berbeza kerana menggunakan biskut tawar bagi menggantikan tepung gandum. Ada juga yang menggunakan bisku marie, terpulang kepada citarasa  masing-masing. 

Kek Kukus Masam Manis ini agak lembab dan tidak terlalu manis dan tidak jemu dimakan. Walaupun proses menyediakannya agak mengambil masa namun puas hati dengan hasilnya. Jom tengok resepinya.

Resepi Kek Kukus Masan Manis
Bahan2:
250 gram mentega
5 biji telur B
1 cawan gula caster
1/2 cawan susu pekat
1 1/2 cawan tepung biskut tawar (biskut tawar dikisar halus dan ditapis)
1 susu kecil soda bikabonat
Asam manis Haw Haw flake secukupnya
Pewarna kuning telur
Pewarna hijau epal

Cara Membuatnya:
1.Pukul mentega bersama gula hingga lembut.
2.Masukkan telur satu demi satu sambil dikacau.
3.Masukkan susu pekat dan kacau lagi.
4.Masukkan soda bikarbonat dan tepung biskut tawar sedikit demi sedikit.Kacau hingga sebati.

Adunan kek dah sebati
5.Panaskan kukusan.
6.Bahagikan adunan kepada 5 bahagian.3 bahagian untuk warna kuning dan 2 bahagian untuk warna hijau.
7.Masukkan pewarna ke dalam adunan dan kacau rata. Bahagikan kepada 3 bahagian untuk warna kuning dan 2 bahagian untuk warna hijau. Ini untuk mendapatkan lapisan yang sama saiz.
8.Guna loyang 7x7 inci. Sapu loyang dengan marjerin dan alaskan dengan kertas minyak di bawahnya.
9.Letakkan lapisan warna kuning dan ratakan. Kukus selama 10 -12 minit. Balut penutup pengukus dengan kain. Apabila masak, keluarkan dan susun asam manis di atas adunan yang sudah masak.


Siap lapisan pertama

10.Letak pula adunan warna hijau dan ulang sehingga 4 lapisan.
11.Untuk lapisan akhir, kukus dahulu 5 minit kemudian letakkan lapisan asam manis dan teruskan kukus selama 25 minit.
12. Sejukkan sebelum potong.



Sejuk...boleh potong.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...