Selasa, 2 Jun 2020

Rasa Dapur KakJee (347) - Nasi Kari Daging


BismillahirRahmanirRahim




Nasi Kari Kambing Adabi menjadi resepi viral kebelakangan ini sehingga Kari Kambing Adabi kehabisan stok di kedai-kedai. KakJee pun terfikir untuk memasaknya, kebetulan KakJee ada menyediakan kari daging untuk hidangan hari raya. Jadi KakJee lebihkan sedikit kuantitinya untuk disejukbekukan. Selebihnya untuk dimakan bersama lemang. Seminggu berlalu KakJee gunakan lebih kurang semangkuk kari daging untuk dibuat nasi kari daging. KakJee buat dalca untuk dimakan bersama dengan nasi kari daging. Buka selera betul, warnanya juga lebih kurang nasi tomato. Sedap!

Resepi Nasi Kari Daging
Bahan2:
1 mangkuk kari daging
2 pot kecil beras basmati direndam 20 minit
1 biji bawang besar dihiris
4 jenis penumis
1 helai daun pandan
1 sudu besar mentega dan 1 sudu besar minyak masak
3 pot kecil air
1/4 tin susu cair
Garam secukup rasa
Akar ketumbar (tak letak pun takpa)

Cara membuatnya:
1.Bersihkan beras dan masukkan ke dalam periuk.
2.Panaskan mentega dan minyak masak dalam kuali. Masukkan bawang besar, daun pandan dan 4 jenis penumis.Kacau sehingga wangi.
3.Masukkan kari daging dan kacau sebati.



 4.Masukkan air, susu cair dan garam, biar mendidih.

Satu rumah bau kari..punyala wangi nak habaq.
5.Tuangkan ke dalam periuk yang ada beras tadi. Masak nasi seperti biasa. Bila hampir kering boleh gaul supaya rata.
6.Nanti kita try nasi kari kambing pula naa.

Mudah sangat.

Selamat Mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...