Selasa, 30 Jun 2020

Rasa Dapur KakJee (350) - Masak Lemak Labu Kuning Sama Pucuk Kacang Panjang


BismillahirRahmanirRahim



Benih pokok kacang panjang ini diberi oleh Makcik sebelah rumah jadi KakJee pun tanamlah. Tak sangka cepat tumbuhnya dan subur pula. Ada dua pokok, keduanya penuh dengan daun yang lebar. Setelah mendapat nasihat dari rakan-rakan melalui FB. KakJee membuang daun-daun yang sudah tua. Berkesan hanya untuk satu pokok, keluarlah bunga dan kacangnya. Namun yang satu pokok lagi ni tidak berbunga hingga sekarang.
Inilah pokoknya.

Kebetulan ada buah labu kuning yang sudah lama dibeli. Sudah KakJee buat Sira Labu  jadi yang sebelah lagi nak cuba buat masak lemak pula. Apa kata masak lemak tu KakJee campurkan dengan pucuk kacang panjang yang agak banyak tu. 

Jom petik. Ambil pucuk sahaja, daun yang lembut.

Meh tengok resepinya.

Resepi Masak Lemak Labu Kuning Sama Pucuk kacang Panjang
Bahan2:
1/2 biji labu kuning
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 helai daun kunyit
1 batang serai diketuk
1/2 biji bawang besar
Garam secukupnya
Ikan bilis/ udang kering buat perencah (tak letak)

Cara membuatnya
1.Labu kuning dibuang kulitnya, guna pengupas kentang supaya kulit hijau labu yang kasar sahaja dibuang. Kekalkan bahagian hijaunya. Potong agak besar supaya tidak hancur nanti.


2.Rebus labu bersama santan cair, serai dan bawang sehingga empuk. Tambah air jika perlu.



3.Masukkan santan pekat, daun kunyit, pucuk kacang panjang dan perisakan dengan garam. Biar mendidih  dan tutup api.
4.Hidang bersama nasi putih, lebih ummph jika ada ikan masin atau pekasam.


Selamat Mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...