BismillahirRahmanirRahim
Didoakan agar kita semua dapat bertemu dengan Bulan Ramadhan yang dinanti. Banyak persediaan yang harus dibuat sebelum fajar Ramadhan menjelma. Ianya bagi memastikan hari-hari yang bakal dilalui diisi sebaiknya. Maklumlah ianya muncul setahun sekali. Sebaiknya aktiviti membeli baju raya, kuih raya, membersihkan rumah sudah dibuat. Agar ibadah puasa berjalan dengan lancar.
Untuk menjadikan segala perbuatan kita menjadi ibadat, ianya perlu dimulakan dengan niat atau doa.Jika tidak sempat cukup sekadar melafazkan BISMILLAH. Insya-Allah akan mendapat ganjaran dari ALLAH. Jom kita perbanyakkan ucapan BILSMILLAH di sepanjang bulan Ramadhan tahun ini.
Tomyam antara resepi yang menjadi pilihan buat kita saat berbuka puasa. Apa kata kita sediakan pes tomyam agar memudahkan urusan memasak terutama bagi mereka yang bekerja. Cuba sebaik mungkin untuk menyediakan sendiri hidangan berbuka puasa agar lebih berkat dan sihat.
Pes Tomyam ini sudah lama berada di FB, tergerak hati untuk membuatnya. Mudahnya kerja memasak tomyam apabila menggunakan pes tomyam ni. Sekadar rebus dan masukkan apa bahan yang diinginkan. Sedapppp. Jika terdesak boleh juga gunakan pes tomyam ini untuk buat Paprik tapi perlu tambah sedikit sos tomato dan kicap.Nak buat nasi goreng tomyam pun boleh. Pendek kata mudah betul kerja memasak.
Resepi Pes Tomyam
Bahan2:
2 biji bawang besar
4 biji cili merah
10 biji cili kering
2 inci lengkuas
4 batang serai
2 sudu besar udang kering
6 helai daun limau purut
2 inci belacan (tak letak)
air asam jawa,
garam
gula (pilihan)
sedikit minyak masak
Cara Membuatnya:
1.Kisar semua bahan kecuali air asam jawa, garam dan gula bersama sedikit air.
2.Panaskan minyak masak, tumis bahan kisar sehingga naik bau.
3.Masukkan air asam jawa, garam dan gula. Masak sehingga pecah minyak dan menjadi pes.
4,Sejukkan dan simpan dalam peti sejuk.
Cara Memasak Tomyam Ayam
1.Rebus ayam bersama air, serai yang diketuk, lengkuas yang diketuk dan pes tomyam (ikut
kepekatan yang dikehendaki).Masukkan juga sos ikan (pilihan)
2.Masukkan cili padi yang diketuk, sayur seperti lobak merah, jagung, bunga kubis, daun
limau purut, hirisan bawang Holland dan perisakan dengan garam secukupnya.
3.Masukkan buah tomato yang dihiris.Perahkan air limau nipis/sambal secukupnya dan tutup api.
Boleh letak daun ketumbar untuk aroma lebih sedap.
Pes Tomyam - baki yang tinggal. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan