BismillahirRahmanirRahim
Tak tahu nak kunyah apa selepas solat tarawih?Kacang Tepung Berempah ni memang sedap dikunyah. Sedar-sedar dah habis separuh bekas. Kesukaan saya nih. Murah dan mudah untuk disediakan. Nak lagi power letak je cili api, lagi best. Jangan sampai sakit perut sudah...cubalah.
Resepi Kacang Tepung Berempah
Bahan2:
250 g kacang tanah yang telah dibersihkan dan dikeringkan.
2- 3 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk cili (nak tambah lagi pun boleh)
1 sudu besar gula
1 1/2 susu kecil garam
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Cara Membuatnya:
1.Campurkan semua bahan kecuali tepung dan gaul hingga sebati.
2.Masukkan tepung gandum dan tepung beras, gaul sebati.
3.Panaskan minyak, goreng kacang dengan api sederhana. Ceraikan kacang sebelum
masukkan ke dalam minyak supaya lebih mudah digoreng dan tidak melekat satu sama lain.
4.Goreng hingga garing, angkat dan toskan. Pastikan kacang masak sepenuhnya tetapi tidakterlalu garing.
5.Simpan dalam bekas kecap udara selepas sejuk
Bagi mereka yang begitu bersimpati dengan nasib yang menimpa warga Palestin, inilah masanya untuk bertindak. Berkorban sedikit bajet untuk hari raya kita dengan bersedekah kepada anak-anak yatim Palestin. Semoga hari raya Aidilfitri tahun ini lebih memberi makna kepada kita juga mereka.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan