Resepi Mi Hailam ini begitu kerap dikongsi dalam ruang FB. Nampak gambarnya pun sudah menggoda, apa lagi nak try la. Resepinya agak mudah dan sangat sedap untuk juadah berbuka puasa. Dimakan sewaktu panas, berebut untuk menambah hingga licin. Peminat mi mesti cuba ni. Cuma aku tak tambah bancuhan tepung jagung dengan air sebab ada yang tidak gemar jika terlalu pekat.
Resepi Mi Hailam
Bahan2:
1 pek mi kuning
10 ulas bawang putih ditumbuk/kisar
1 sudu besar biji lada hitam ditumbuk kasar
1 mangkuk kecil daging yang telah dihiris kecil dan direbus hingga empuk
Udang segar (pilihan berapa ekor)
Air rebusan kulit udang (tak letak)
Sotong dihiris (pilihan berapa ekor)
1 biji buah tomato
1 biji cili merah dihiris nipis
1/2 kubis dihiris nipis
Sawi dipotong
Kicap masin, kicap manis, sos tiram dan garam secukup rasa
Cara Membuatnya:
1.Panaskan kuali, tumis bawang putih dan lada hitam hingga kuning garing.Masukkan daging bersama air rebusan kulit udang atau air rebusan daging.
2.Setelah mendidih dan daging lembut, masukkan kicap, sos tiram dan garam.
3.Masukkan udang, cili merah dan tomato.Kacau sebentar, masukkan kubis.
4.Setelah mendidih masukkan sawi dan bancuhan tepung jagung (jika suka- anggaran 2 sudu besar tepung jagung dikacau dengan air).
5.Akhir sekali masukkan mi kuning, gaul rata dan angkat untuk dihidangkan.
Selamat menjamu selera.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan