Jumaat, 31 Mei 2019

Rasa Dapurku (310) - Biskut Sarang Semut


BismillahirRahmanirRahim




Sudah lama aku mahu mencuba resepi ini. Hmmm kali ini aku kuatkan semangat untuk membuatnya. Resepi dari FB Azlina Ina. Tapi aku buat separuh adunan resepinya aje, untuk makan bukan untuk dijual. Dugaan untuk buat biskut ini ialah sewaktu parut dohnya. Adohhh... lama sungguh, mujur buat separuh. Janji dah buat kuih legenda di zaman kanak-kanak dahulu. Cubalah....macam serik aje.

Resepi Biskut Sarang Semut
Bahan2:
500 gram mentega/marjerin
1 1/2 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung jadung
3 cawan tepung kastad
1 biji kuning telur
1 susu kecil esen vanila
Sedikit pewarna kuning lemon
Coklat rice untuk hiasan

Cara Membuatanya
1.Putar gula, mentega dan esen hingga kembang.
2.Masukkan kuning telur dan pewarna kuning, kacau sebati.
3.Masukkan semua jenis tepung, gaul dan uli sehingga jadi doh yang boleh dikepal.
Simpan dalam peti sejuk dalam 30 minit.


4.Parut doh tersebut menggunakan pemarut yang sesuai hingga habis.



5.Guna sudu kecil untuk masukkan doh yang telah diparut dalam cawan kertas yang sesuai
Taburkan coklat rice di atasnya
6.Bakar pada suhu 160 darjah celsius selama 25 minit.






Y

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...