Ahad, 5 Mei 2019

Rasa Dapurku (303) - Kuah Yong Tau Fu



BismillahirRahmanirRahim




Selamat Datang wahai Ramadhan, wahai bulan ibadah, wahai bulan kebahagiaan 

Alhamdulillah kita sudah melangkah ke dalam bulan Ramadhan 1440H. Semoga dikurniakan kesihatan yang baik agar dapat beribadah sebaiknya. Terpenting setiap ibadah diterima Allah swt.

Kali ini aku ingin kongsikan resepi kuah Yong Tau Fu yang diambil dari FB Rasa. Setelah mendapat tahu ada kedai yang menjual bahan-bahan untuk Yong Tau Fu, aku pun tidak berlengah lagi. Terus mencari resepi untuk menyediakan kuahnya. Minat sungguh dengan Yong Tau Fu ni.





Semua bahan Yong Tau Fu ini dijual dalam pek khas yang mengandungi tauhu kering, kek ikan, bebola ikan dan macam-macam lagi. Tinggal cari kangkung sahaja.

Resepi Kuah Yong Tau Fu
Bahan2:
4 sudu besar cili kisar (boleh guna cili serbuk)
4 sudu makan gula merah
1 inci belacan- dibakar (tak letak)
3 sudu besar sos tiram
Sedikit serbuk pati ayam/perisa (tak letak)
Garam secukupnya
2 cawan air
2 sudu besar kicap pekat
Sedikit sos ikan
2 sudu besar minyak
Bancuhan tepung gandum secukupnya

Cara Membuatnya:
1.Masak gula merah bersama air sehingga larut.Tapis.
2.Masukkan air gula ke dalam periuk.Tambahkan cili kisar, sos tiram, serbuk perisa, garam, kicap
pekat, sos ikan dan minyak masak.Masak dengan api perlahan sehingga mendidih.
3.Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung ikut kepekatan kuah yang dikehendaki. Biar kuah masak lama sedikit supaya rasanya lebih sedap. Setelah rasanya seimbang, padamkan api.
4.Bahan-bahan Yong Tau Fu hendaklah direbus sekejap dan dipotong.Sedia untuk dihidangkan.


Ehhhmmmm  sedap la.


Kedai menjual produk Muslim yang halal dan bersih.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...