Rakan Saffura bernama Maisarah meminta aku menyediakan nasi Arab untuknya apabila pulang bercuti di Malaysia. Aku menjemput Maisarah ke rumahku di bulan Syawal yang masih hangat dengan suasana berhari raya.
Aku turut menjemput jiranku Su dan keluarga yang begitu berjasa mengambil berat hal ehwal rumahku sepanjang ketiadaan kami. Dalam kesibukan, aku tidak sempat mengambil gambar Su dan keluarga. Aku menyediakan Nasi Kabsah ayam bakar dan kari daging untuk dimakan dengan ketupat pulut. Ketupat daun palas bersama kacang ini disediakan oleh emak semasa hari raya, aku tidak merebusnya dan menyimpannya di ruang sejuk beku. Hampir sebulan lamanya , rasa sedap masih ada. Aku memang suka ketupat pulut yang dicampur dengan kacang, tidak kiralah dibalut dengan daun palas atau daun pisang.
Saffura dan Maisarah |
Aku turut menjemput jiranku Su dan keluarga yang begitu berjasa mengambil berat hal ehwal rumahku sepanjang ketiadaan kami. Dalam kesibukan, aku tidak sempat mengambil gambar Su dan keluarga. Aku menyediakan Nasi Kabsah ayam bakar dan kari daging untuk dimakan dengan ketupat pulut. Ketupat daun palas bersama kacang ini disediakan oleh emak semasa hari raya, aku tidak merebusnya dan menyimpannya di ruang sejuk beku. Hampir sebulan lamanya , rasa sedap masih ada. Aku memang suka ketupat pulut yang dicampur dengan kacang, tidak kiralah dibalut dengan daun palas atau daun pisang.
Hanya perlu dikukus sahaja |
Bismillahirrahmanirrahim
Kari Daging
Bahan2:
250 g daging
2 -3 biji kentang
1 bungkus kecil serbuk rempah daging jenama Adabi
1/4 biji kelapa(ambil santan)
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
11/2 inci halia
1 batang serai
sehelai daun pandan
daun kari (jika suka)
Penumis
Minyak masak secukupnya
Garam
Cara Membuatnya:
1.Daging dan kentang dipotong ikut saiz yang sesuai.
2.1 biji bawang besar,bawang putih dan 1 inci halia dikisar.
3.1 biji bawang besar dan 1/2 inci halia dihiris nipis.
4.Panaskan minyak dan masukkan penumis.Masukkan pula
bawang besar yang dihiris bersama halia. Goreng sehingga
kekuningan.Masukkan daun kari jika suka.
5.Masukkan serbuk kari daging, kacau sebentar supaya semua
bercampur dengan minyak. Masukkan 1/2 cawan air. Kacau
sehingga pecah minyak dan warna kemerahan.
6.Masukkan daging dan daun pandan dan masak sehingga daging
hampir lembut.
7.Masukkan santan, kentang dan serai. Masak sehingga daging
dan kentang lembut. Masukkan garam dan perlahankan api.
Masak sehingga agak pekat .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan