Di Penang, kami panggil asam pedas jadi Asam Pedas Keladi. Di Melaka asam pedasnya pekat jika cair dipanggil asam rebus. Kekadang orang Melaka keliru juga dengan beberapa istilah dari Utara. Aku diberi sayur keladi oleh Pn Faridah, adik kepada kakak iparku. Setiap kali aku berkunjung di rumah mereka, pasti sayur keladi diberi tanpa diminta. Minatku terhadap sayur keladi memang diketahui semenjak zaman muda lagi. Jika aku ke rumah mereka di Kampung Sungai Burung, Tanjung Piandang, Perak, sayur keladi, kelapa muda dan pisang memenuhi bonet keretaku. Aku juga diberi satu bekas berisi asam pedas keladi yang siap dimasak. Seminggu kemudian aku mencuba resepi sendiri untuk memasak sayur keladi tersebut ketika beraya di Melaka. Sedapnya dimakan begitu sahaja.
Tali air dan Sawah padi sekitar Kg Sungai Burung |
Keluarga abangku. |
Bismillahirrahmanirrahim.
Resepi Asam Rebus Keladi.
3- 4 batang keladi bersama ubi
2-3 sudu cili kering kisar
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3- 4 biji cili padi
Sedikit ikan bilis
Asam keping
Sebatang serai diketuk.
Daun kesum
Garam
Cara Membuatnya:
1.Pastikan tangan kering ketika memotong batang keladi dan ubinya.
(boleh juga pakai sarung tangan untuk elak rasa gatal)
2.Masukkan keladi yang dipotong ke dalam air. Rendam lebih kurang
20 minit. Lepas itu direbus bersama sekeping asam keping dan
sedikit garam sehingga masak.
3.Bawang putih, bawang besar, ikan bilis dan cili padi ditumbuk halus.
4.Masukkan bahan kisar, asam keping (ikut rasa), serai, daun kesum,
sayur keladi yang sudah dimasak, garam dan air secukupnya ke dalam
sebuah periuk. Masak di atas api sehingga mendidih. Perlahankan api
dan renehkan sehingga agak pekat.
Sayur keladi direndam selepas dipotong |
Dah siap |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan