Meraikan kawan Saffura yang bernama AisyahtulMardiyah bersama keluarga yang berkunjung ke rumah sempena hari raya. Haha, sahabatku, Shehana Anwar yang sedang bercuti di kampung halamannya di Sri Lanka ketawa apabila aku menyatakan aku sedang sibuk beraya. Beraya di Malaysia memakan masa selama sebulan....seronoknya. Sepanjang Syawal terutama di hujung minggu jemputan yang dikenali sebagai "Rumah Terbuka" berlangsung sehingga terlajak di bulan berikutnya. Entah datang dari mana budaya ini namun inilah masa untuk bertemu dan beramah mesra. Resepi soto ini aku ambil dari buku resepi yang telah lama aku beli. Kaedah menyediakan kuah kicap cili padi aku ambil dari seorang rakan ketika di Sekolah Menengah Vokasional Alor Gajah(kini Kolej Vokasional Dato' Mohd Zin)
Masih beraya. |
Bismillahirrahmanirrahim
Kuah Soto
Bahan2:
1/2 ekor ayam
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 batang serai
2 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
2 inci halia
1 bungkus rempah sup jenama Adabi
Penumis
1/4 biji kelapa
Minyak dan garam
Cara Membuatnya:
1.Ayam dibersihkan dan dipotong dua.
2.Lengkuas, bawang merah,bawang putih,kunyit,halia dan serai dikisar.
3.Gaul bahan kisar dengan rempah sup.
4. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumiskan penumis diikuti
dengan bahan kisar.Masukkan air jika perlu dan kacau sehingga
naik baunya dan masukkan santan,ayam dan air secukupnya.
5.Masak sehingga ayam masak. Keluarkan ayam untuk disiat isinya.
Masak kuah menggunakan api perlahan sehingga agak pekat.
Bergedil kentang
Bahan2:
100 g daging dihiris kecil/dikisar
500 g kentang
2 sudu besar bawang goreng
sedikit lada sulah
sedikit garam
daun sup dan daun bawang dihiris nipis
Telur secukupnya.
Minyak
Cara Membuatnya:
1.Kentang dipotong kecil dan digoreng sampai empuk.Sejukkan.
2.Kentang yang sudah masak dilenyek lumat.
3.Masukkan daging,daun bawang,garam,lada dan daun bawang
dan daun sup. Gaul semuanya sehingga sebati dan bentukkan.
4. Panaskan minyak dalam kuali. Celupkan bergedil ke dalam telur
yang sudah dipukul bersama sedikit garam. Goreng sehingga kuning
keemasan.
Kuah Kicap Cili Padi
Bahan2:
2 sudu besar Cili padi
4-5 ulas bawang putih
Kicap Manis dan Kicap Masin
Sedikit minyak masak
Limau nipis/Lemon
Cara membuatnya
1.Goreng cili padi dan bawang putih goreng dalam sedikit minyak.
Sekejap aje.
2.Kisar keduanya. Campurkan dengan kicap secukup rasa
3.Perahkan asam limau.
Pilihan: So'on(jangan basuh) digoreng dalam minyak yang banyak
sehingga kembang dan angkat.
Boleh dihidang bersama nasi impit/meehoon/mee.Dihias dengan isi ayam,
bergedil, so'on , daun bawang,daun sup dan kacang tanah (jika suka).
Banyak kerja untuk menyediakannya,,,tapi sedap. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan