Petai menjadi kegemaran kami sekeluarga. Kebetulan bercuti di kampung kali ini bertepatan dengan musim petai. Semasa bercuti di Kuantan kami menikmati masakan ikan bakar petai di Ana Ikan Bakar Petai.
"Mama pun boleh buat masakan macam ini. Senang aje kan. Buat sambal petai lepas itu letak dalam ikan."
Saffura memberi idea ketika aku sedang sibuk membuang daun pisang yang digunakan sebagai alas menutup ikan bakar yang dipesan.
"Betul juga tu, nanti mama cuba buat." Jawabku sambil terus mengambil isi ikan bersama petai dengan rasa tidak sabar untuk merasainya."Ehmmm...sedap."
Ikan Bakar Petai di Kedai Ana Ikan bakar Petai |
Satu hari kakakku Pn Hjh Aishah bersama anaknya, Wan Suhana sekeluarga datang beraya ke rumahku. Aku menyediakan ikan bakar sambal petai untuk makan tengah hari. Hasilnya memang sedap dan aku pun mula menyimpan stok petai untuk dibawa pulang ke Riyadh nanti. Sekeping petai berharga 8.00 rial di Riyadh, itu pun sudah kekuningan kulitnya.
Bismillahirrahmanirrahim
Resepi Ikan Bakar Sambal Petai
2 Ikan Siakap yang dibelah tengah.
Petai (ikut suka)
1 mangkuk cili kisar
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
Air asam jawa
Garam
Gula
Sedikit kunyit serbuk
Daun pisang
Minyak masak
Cara Membuatnya:
1. 1 biji bawang besar dan bawang putih dikisar. 1 biji bawang besar dihiris nipis.
2. Panaskan minyak dan masukkan bawang hiris, goreng hingga kekuningan.
Masukkan bawang kisar dan kacau sehingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar , garam dan sedikit gula dan kacau sehingga garing.
4. Masukkan air asam jawa secukupnya diikuti dengan petai dan masak sehingga pekat.
5. Ikan dibersihkan dan di lumur dengan garam dan kunyit.
6. Letakkan sedikit minyak di atas daun pisang dan letakkan ikan.
7. Letakkan sambal petai di atas ikan dan tutupkan dengan daun pisang.
8. Bakar di atas kuali atau frying pan sehingga ikan masak.
Sedia untuk dimakan, tidak perlu air asam atau sambal kicap. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan