Di Riyadh, Kuih Seri Muka yang disediakan Kak Afi memang menjadi kesukaan kami, Geng Haji 1435H. Ramai yang mencubanya namun aku tidak berpeluang berbuat demikian kerana periuk kukus milikku agak kecil. Aku mengambil kesempatan mencuba resepi yang diberi Kak Afi ketika bercuti di Malaysia. Aku membuat sedikit penambahan dengan memasukkan sedikit serbuk kulit kayu manis bagi menambahkan aroma kuih tersebut. Emak saudaraku , Teh yang memberi petua tersebut ketika, kami sama-sama menyediakan kuih Pulut Sekaya Bakar. Resepinya hampir sama cuma kita perlu membakar kuih tersebut. Dengan sukatan adunan yang diberikan oleh Kak Afi dapatlah aku mengingati kembali bagaimana menyediakan Kuih Seri Muka yang sedap.
Bismillahirrahmanirrahim
Bahagian Pulut
2 cawan pulut susu- direndam selama kira-kira 2 jam.
Santan secukupnya (sama paras dengan pulut)
Garam.
Sehelai daun pandan.
Cara Membuatnya:
1. Kukus pulut bersama santan,garam dan daun pandan
di dalam loyang.Sesekali kacau dan masak sehingga
pulut lembut.
di dalam loyang.Sesekali kacau dan masak sehingga
pulut lembut.
2. Tekan pulut yang sudah masak supayan padat.
Bahagian atas.
2 cawan santan pekat
4 biji telur
1/2 cawan tepung gandum
5-7 helai daun pandan
Pewarna hijau(ikut warna yang diingini)
Sedikit serbuk kulit kayu manis
1 cawan gula
1. Kisar daun pandan bersama sedikit air untuk
mendapatkan airnya. Tapis.
mendapatkan airnya. Tapis.
2. Masukkan santan, air daun pandan, tepung
gandum, serbuk kulit kayu manis dan telur.
gandum, serbuk kulit kayu manis dan telur.
Kisar sehingga sebati.Tapis.
3. Masak adunan tadi bersama gula dan pewarna
hijau. Guna api sederhana dan kacau sentiasa
sehingga pekat. Jangan sampai berketul.
hijau. Guna api sederhana dan kacau sentiasa
sehingga pekat. Jangan sampai berketul.
4. Tuang di atas bekas yang mengandungi pulut
tadi. Kukus sehingga masak. Potong setelah sejuk.
tadi. Kukus sehingga masak. Potong setelah sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan