Seminggu sebelum puasa, ipar-iparku sibuk memasak rendang ayam kampung dan menghantar gambar ke WhatsApp keluarga. Ianya mendorong aku untuk turut memasaknya. Aku sediakan rendang ayam untuk dimakan bersama pulut kuning sehari sebelum Ramadhan bermula.
Bismillahirrahmanirrahim
Resepi Rendang Ayam
Bahan2:
1 ekor ayam
1 biji kelapa parut (diambil santannya)
Kerisik
1 senduk cili kisar (ikut pedas yang kita mahu)
1 biji bawang besar
3-4 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
kunyit
4-5 ulas bawang putih
(bawang,halia,serai,lengkuas,kunyit dikisar halus)
Daun limau purut
1 sudu besar jintan manis-ditumbuk halus (jika mahu)
Garam secukupnya
Cara Membuatnya:
1.Masukkan semua bahan di atas ke dalam sebuah kuali/periuk
1.Masukkan semua bahan di atas ke dalam sebuah kuali/periuk
kecuali ayam,daun limau purut,kerisik dan garam. Jika suka
letakkan 2-3 batang serai yang diketuk,
letakkan 2-3 batang serai yang diketuk,
2.Masak sehingga mendidih dan masukkan ayam.
3.Apabila kuah menjadi agak pekat , masukkan kerisik, garam
dan daun limau purut. Kacau dan perlahankan api,
4. Masak sehingga agak kering dan berminyak.
3.Apabila kuah menjadi agak pekat , masukkan kerisik, garam
dan daun limau purut. Kacau dan perlahankan api,
4. Masak sehingga agak kering dan berminyak.
Resepi Pulut Kuning
Bahan2:
1 cawan beras pulut(direndam bersama kunyit)
1/2 cawan santan pekat (dicampur garam)
Cara Membuatnya:
1. Kukuskan beras pulut sehingga hampir masak.
2. Keluarkan dan masukkan ke dalam sebuah bekas
besar.
3. Masukkan santan dan gaul sehingga rata dan sebati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan