BismillahirRahmanirRahim
Rempah Tandoori Masala ini KakJee bawa balik dari Riyadh, Arab Saudi. Namun ianya tidak pernah digunakan dan berada di dalam peti sejuk sudah beberapa tahun. Setelah diperiksa, rempah tersebut masih elok untuk digunakan. Bolehlah cuba. Namun KakJee tambah serbuk cili supaya lebih pedas, resipinya memang sudah diberi pada kotaknya. Jom semak resipi.
Bahan2:
2 keping ( 1/2 kg) bahagian dada ayam dibersihkan dan dikelar.
1 sudu besar bawang putih kisar
1 sudu besar halia kisar
3 sudu besar rempah Tandoori Masala
1-2 sudu besar serbuk cili
3-4 sudu besar yogurt original
Limau secukupnya
Garam
Pewarna oren@merah (tak letak)
Sedikit mentega
Cara Membuatnya:
1.Lumurkan garam dan air limau pada keseluruhan badan ayam. Biarkan 15 minit.
2.Campur semua bahan di atas kecuali garam dan air limau dan kacau supaya sebati.
3.Lumurkan bahan campuran ini keseluruh ayam dengan rata. Perap sekurang-kurangnya 2 jam. KakJee perap semalaman dengan meletakkannya dalam peti sejuk.
4.Panaskan kuali / frying pan, letakkan mentega dan masak ayam sambil dibalik-balikkan sehingga masak.
5.Hidangkan bersama nasi.
Selamat Mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan