BismillahirRahmanirRahim
Tiba-tiba suami KakJee bawa balik 1 kilogram siput sedut. Apalagi lama jugalah masa diambil untuk menyediakan Masak Lemak Siput Sedut Sama Keladi. Bermula dengan merendam dan membasuh siput sedut yang masih hidup beberapa kali. Kemudian diberus seeokor demi seekor supaya selut dan pasir dibuang sebersihnya. Tidak lupa mengerat belakangnya supaya ianya boleh disedut sewaktu makan nanti. KakJee guna cutter untuk memotongnya, mujur hanya 1 kilogram jika tidak teruk juga. Lepas itu KakJee rebus agak lama supaya betul-betul masak. Terkejut juga banyak buih-buih putih yang agak pekat dihasilkan. Puas juga membuangnya. Selepas itu KakJee bilas dengan air sekali lagi.
Keladi juga dipotong dan direndam dalam air garam terlebih dahulu sebelum direbus hingga empuk.
Resipi Masak lemak Siput Sedut Sama Keladi
Bahan2:
1 kilogram siput sedut
250 gram keladi
5 biji cili padi diketuk
2 batang serai diketuk
1 inci kunyit hidup dikisar
300 gram santan pekat
Garam
1 helai daun kunyit dihiris halus
Cara Membuatnya:
1.Masak bersama kunyit hidup, cili padi, serai bersama air sehingga naik bau.
2.Masukkan siput sedut, keladi dan garam yang telah direbus. Tambah air jika perlu supaya semuanya sebati.
3.Masukkan santan dan daun kunyit. Kacau sehingga mendidih dan agak pekat. Angkat.
Hidangkan bersama nasi putih. Selamat menyedut.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan