Isnin, 12 Oktober 2020

Rasa Dapur KakJee (364) - Brownies Kedut



BismillahirRahmanirRahim



Resipi ini KakJee ambil dari FB Azlina Ina, nampak macam senang je. Alhamdulillah menjadi elok dan sedap rasanya walaupun derhaka sedikit rseipinya. Ini disebabkan kuantiti coklat kompaun tak cukup tapi KakJee lebihkan sikit serbuk koko. Jom tengok resipinya.

Resipi Brownies Kedut
Bahan2:
170 gram mentega
400 gram Beryls dark compound chocolate
3 biji telur B
150 -170 gram gula perang
24 gram serbuk koko
100 gram tepung self rising
Coklat chips

Cara Membuatnya:
1.Campurkan telur dan gula dalam sebuah bekas dan kacau dengan whisk.
2.Cairkan coklat Beryls bersama mentega menggunakan kaedah 'double boiler".Setelah semua cair masukkan serbuk koko ketika masih panas dan kacau dengan whisk.
3.Masukkan adunan coklat tadi ke dalam campuran telur dan gula. Kacau dan masukkan pula tepung dan kacau. Akhir sekali masukkan segengam coklat chips. Kacau rata.
4.Masukkan ke dalam loyang yang dialas dengan baking paper. Taburkan coklat chips secukupnya di atas brownies tadi.



5.Panaskan oven pada suhu 170 C selama 5 minit. Kemudian turunkan suhu kepada
 140 -150 C.
6.Bakar selama 45 minit. Permukaannya tidak melekat apabila disentuh menandakan ianya sudah masak. Tak perlu cucuk.
7.Keluarkan dan letak bawah kipas supaya kedutnya lebh cantik.

                                                                                   Dah masak.
                                               

Selamat Mencuba.






 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...