BismillahirRahmanirRahim
Kebetulan hantaran ke FB berkaitan pokok pisang Awak yang sedang berbuah menarik perhatian sahabat lama di kampung. Canggihkan kita mampu berkomunikasi dengan sesiapa sahaja dan di mana sahaja melalui FB. Puan Rosnani Ruze mencadangkan agar KakJee ambil sahaja satu sisir pisang yang sudah tua itu untuk dibuat gulai. Kebetulan KakJee memang peminat tegar gulai pisang atau masak lemak pisang.
Awal pagi KakJee sudah mulakan projek iaitu mengambil satu sisir pisang dari tandannya. Ehh okay jee, tiada hal. Balik daripada joging terus buat gulai. Hasilnya memang best!KakJee buat gulai pisang seperti buat gulai ikan saja, malas nak tumis darat bagai. Nanti menambahkan minyak lagi, dahlah baru lepas keluarkan sedikit kalori tadi. Jom layan resipi.
Pokok pisang awak memang tinggi
Dapatlah 7 biji
Resipi Gulai Pisang
Bahan2
7 biji pisang muda
3 sudu besar rempah kari ikan+ ayam jenama ADABI
1/2 sudu besar serbuk cili
Sedikit udang hidup
1/2 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1/2 inci halia dihiris
2 tangkai daun kari
2 tangkai cili kering dipotong
Sedikit air asam jawa
1/2 cawan santan pekat
Garam
Minyak masak
Cara Membuatnya:
1.Buang kulit pisang, hiris ikut saiz yang sesuai dan rendam dalam air yang dicampur garam.
3.Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan daun kari hingga garing.
3.Masukkan rempah kari dan serbuk cili, cili kering, kacau sekejap dan masukkan air asam jawa. Kacau sehingga pecah minyak.
4.Masukkan air dan santan pekat. Masukkan pisang dan biarkan mendidih. Masukkan garam dan udang hidup. Perlahankan api sehingga agak pekat dan pisang betul-betul lembut. Tutup api.
Selamat Mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan