BismillahirRahmanirRahim
Masih ingat buah pisang awak yang KakJee buat Gulai Pisang tempoh hari? Selepas 2 minggu pisang awak pun masak. Alhamdulillah, montel-montel aje. Sedap dimakan mentah namun ada sahaja permintaan oleh ahli keluarga supaya ianya dibuat kuih. Puas juga digoreng untuk sarapan dan berbuka puasa. Esoknya buat cekodoq pula. Sedapkan buah pisang yang masak secara semula jadi tanpa bahan tambahan. Manis sekali. Kali ni sedap pula kuih cekodoq yang KakJee buat sebab tulah boleh dikongsikan. Meh tengok resipi.
Resipi Jemput-jemput Pisang.
Bahan2:
7 biji pisang awak
3 sudu besar gula perang
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil soda bikabonat
2 cawan tepung gandum
Sedikit air
Cara Membuatnya:
1.Lenyek pisang hingga sebati.
2.Masukkan semua bahan lain kecuali air. Gaul hingga sebati, jika agak keras adunannya tambah air supaya senang dibentuk nanti. Rehatkan sekejap.
3.Panaskan minyak dalam kuali sehingga panas. Ambil sedikit adunan dengan tangan dalam bentuk membulat dan masukkan ke dalam kuali. Goreng hingga garing. Toskan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan