BismillahirRahmanirRahim
Resipi ini KakJee dapat daripada emak saudara yang dipanggil Mak Teh @ Teh. Ianya mudah disediakan dan disukai Saffura walaupun dia tak suka makan sayur. Resipi Teh menggunakan sotong yang dihiris sebagai perencah. Namun untuk kali ini KakJee gantikan dengan udang. Lebih sedap jika guna sotong sebab KakJee memang suka sotong...hihi. Resipi asal juga ada masukkan gula namun bagi KakJee bawang besar sudah cukup untuk memaniskan masakan ini.
Resipi Kacang Buncis Masak Cili
Bahan2
1/ 2 kilogram kacang buncis segar
1/ 2 kilogram kacang buncis segar
4 biji cili merah (boleh je tambah cili padi jika nak pedas lagi)
1- 2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Udang atau sotong (ikut bajet)- dibersihkan
Garam secukup rasa
1/2 senduk minyak masak
1/2 cawan air
Cara Membuatnya:
1.Kacang buncis dihiris menyerong.
2.Kisar cili merah, bawang besar dan bawang putih.
3.Panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar dan goreng sampai wangi.
4.Masukkan kacang buncis, sotong/udang, air dan garam. Kacau sehingga semuanya masak.
Biar berkuah sedikit.
5.Hidangkan bersama nasi putih dan ikan goreng.
Selamat Mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan