Khamis, 26 November 2020

Rasa Dapur KakJee (371) - Rendang Ayam Cili Padi @ Negori

BismillahirRahmanirRahim





Rendang Ayam Cili Padi ini amat KakJee suka. Pernah sekali cuba buat tetapi warnanya lebih hijau berbanding kuning. Mungkin disebabkan penggunaan cili padi berwarna hijau. KakJee lebih suka warna rendang yang kekuningan. Kali ini KakJee guna cili padi yang berwarna kuning dan oren, jika ada yang merah lebih bagus. Resipi ini diberi seorang rakan, orang Negeri Sembilan. Namun KakJee ubah sedikit dengan menumis bahan yang dikisar dalam minyak. Resipi asal tidak tumis terlebih dahulu. Terus sahaja direneh ayam bersama bahan kisar dan santan cair sehingga ayam kecut.

Untuk menyediakan rendang ayam, KakJee lebih suka menggunakan ayam kampung. Teringin juga untuk guna ayam pencen namun sukar untuk didapati. Ayam Kampung jenama AzZain pun okay juga.

Resipi Rendang Ayam Negori
Bahan2:
1 ekor ayam kampung dipotong ikut saiz yang sesuai
1 1/2 inci kunyit hidup*
1 1/2 inci lengkuas* (lebihkan kepada 2 inci jika rendang daging)
1 genggam cili padi* (lebihkan jika mahu lebih pedas)
Bahan * dikisar bersama.
3 batang serai diketuk hancur (ambil agak panjang-sejengkal)
1 1/2 cawan santan pekat ( 1 1/2 biji kelapa)
2 sudu besar kerisik
1 helai daun kunyit
4-5 helai daun limau purut
Minyak masak
Garam

Cara Membuatnya:
1.Panaskan 1 senduk minyak masak dan tumis semua bahan kisar sehingga wangi.
2.Masukkan ayam dan masak sehingga ayam kecut sedikit. Masukkan santan cair dan masak sehingga ayam kecut.
3.Masukkan santan pekat, kerisik dan serai. Masak hingga agak pekat.



4.Masukkan daun kunyit, daun limau kerisik dan perisakan dengan garam.



Selamat Mencuba.

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...