BismillahirRahmanirRahim
Sekali lagi KakJee kongsikan resepi pegaga. Musim hujan selama beberapa minggu ini menjadikan tanaman pokok KakJee begitu menjadi. Syukur Alhamdulillah tidak perlu siram pokok-pokok yang ditanam. Pokok Pagaga Gajah pun semakin segar dan membiak dengan cepat. Jika diambil daun-daunnya yang muda pasti lebih sedap. Rezeki daun pegaga KakJee beri juga kepada jiran-jiran. Daun pegaga jenis ini agak pahit, jika dibuat ulam tidak banyak yang boleh dimakan. Jadi KakJee lebih suka buat kerabu bersama kelapa parut. Memang sedap dimakan dengan nasi, hilang rasa pahit terus.
Sedap nih
Resipi Kerabu Pegaga
Bahan2:
1 mangkuk besar pegaga segar dihiris
1/2 biji bawaang Holland - dihiris
1 biji cili merah dihiris
2 batang serai*
1/2 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
5 biji cili padi*
1 biji cili merah*
1 inci halia*
Sedikit Ikan bilis/udang kering* (tak letak)
Sedikit lada hitam*
Kisar bahan *
Sedikit minyak masak
Garam
Gula perang jika perlu
1 cawan kelapa parut
Cara Membuatnya:
1.Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bahan kisar tadi bersama garam dan goreng hingga masak/naik bau.
2.Masukkan kelapa parut dan kacau hingga sebati. Bila masak, tutup api. Biarkan sejuk.
3.Gaul kelapa goreng, pegaga, bawang Holland dan cili merah yang dihiris sehingga rata. Hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan