BismillahirRahmanirRahim
Ada masanya masakan yang mudah disediakan lebih digemari. Begitulah yang terjadi, tidak disangka Masak Kicap Ikan Bawal yang dimasak KakJee sedap pula. Biasanya jika KakJee kehilanga idea untuk masak lauk buat hidangan makan tengahari, masak kicap menjadi pilihan.
Resipi Masak Kicap Ikan Bawal.
Bahan2:
2 ekor ikan bawal
3 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
1/2 bawang Holland
3-5 tangkai cili padi
1/4 biji paprika hijau dipotong
1/2 biji tomato dibelah
Sedikit serbuk kunyit
Garam
Kicap manis
Kicap masin
Sedikit air asam
Minyak masak
Cara Membuatnya:
1.Ikan bawal yang sudah dibersihkan dikelar dan digaul dengan kunyit dan garam.
2.Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing.Angkat.
3.Keluarkan baki minyak goreng ikan, tinggal sedikit dalam kuali.
4.Masukkan bawang putih dan halia. Goreng hingga agak garing.Masukkan bawang Holland, cili padi dan paprika.Kacau sekejap.
5.Masukkan sedikit air asam, air , kicap manis, kicap masin dan garam. Sesuaikan rasanya.
6.Masukkan ikan bawal dan kacau supaya sekata.
7.Masukkan tomato dan kacau sekejap.Tutup api.
Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan