Ahad, 13 September 2020

Rasa Dapur KakJee (359) - Siakap Kengsom



BismillahirRahmanirRahim


Tambah kapsyen

Kebetulan ada Ikan Siakap dan buah nenas, apa lagi KakJee pun minta suami belikan seikat sayur kangkung. Akhirnya hasrat untuk masak resipi ala-ala Thailand pun tercapai. Bagi peminat asam rebus atau asam pedas utara pasti gemar masakan ini. Boleh ratah aje. Resipi diambil dari Azie Kitchen tapi tidak ikut semuanya la. 

Resipi Masak Siakap Kengsom
Bahan2:
1 ekor ikan Siakap
1/4 biji nenas 
1/2 ikat kangkung
2 batang serai diketuk
1 biji limau nipis (ganti dengan limau kasturi)
Garam
Gula- jika perlu
2 tangkai cili merah*
5 tangkai cili padi*
1 biji bawang besar*
5 ulas bawang putih*
Sedikit belacan* (tak letak)
1 inci kunyit hidup*
bahan * dikisar

Cara Membuatnya:
1.Masukkan air secukupnya bersama semua bahan kisar ke dalam kuali. Masak hingga mendidih.
2.Masukkan nenas dan serai. Biarkan hingga nenas lembut. Masukkan ikan dan garam.


Suka guna kuali, senang nak kacau.


3.Setelah ikan masak, tutup api dan masukkan kangkung diikuti dengan perahan jus limau. Kacau.Hidanagkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...