Khamis, 13 Ogos 2020

Rasa Dapur KakJee (355) - Bawal Tiga Rasa


BismillahirRahmanirRahim




Biasanya Ikan Bawal dimasak kari atau Masak Masak Manis. Kali ini tukar resipi pula. Terbaik mestilah  Ikan Siakap digunakan tapi KakJee guna ikan bawal, okay juga rasanya. Kebetulan ada Mak Mentua di rumah, suka betul dia dengan masakan ini kerana dia pengemar masakan masam manis. Rasanya lebih kurang je. Resipi ini dikongsi sahabat bernama Puan Zailah.

Resipi Bawal Tiga Rasa
Bahan2:

Bahan perap
2 ekor Ikan Bawal dibersihkan dan dikeringkan
2 inci halia*
3 ulas bawang putih*
bahan* dikisar
Garam
Tepung jagung secukupnya

1.Kelar ikan dan sapukan bahan kisar dan garam ke badan ikan bawal , ratakan.
2.Sapu pula dengan tepung jagung ke seluruh badan ikan.Perap 1 jam.
3.Goreng hingga masak.



Bahan Kisar
1 inci halia
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1/2 biji bawang besar
1/2 biji bawang Holland

Bahan Tumis
A
1 inci halia dihiris
1/2 biji bawang besar didadu
1/2 biji bawang Holland didadu
1 biji tomato didadu
4 helai daun limau purut

B
3 ulas bawang putih
1 batang serai dihiris
1 biji cili merah dihiris
1 biji cili hijau  / cili padi dihiris
1 batang akar daun ketumbar

Bahan lain
2 sudu besar cili kering kisar
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
2 sudu kecil air asam jawa
Garam
Gula
Daun ketumbar

Cara Membuatnya:
1.Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan tumis A. Kacau sekejap dan masukkan bahan tumis B. Kacau.
2.Masukkan bahan kisar dan kacau hingga naik bau.
3.Masukkan cili kering dan biarkan garing. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos ikan. Kacau.
4.Masukkan air asam jawa, garam dan gula, kacau hingga agak pekat. Akhir sekali masukkan daun ketumbar.




5.Tuangkan ke atas ikan apabila hendak makan.



Selamat Mencuba.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Iftar Ramadan Di Klana Beach Resort Port Dickson

BismillahirRahmanirRahim Alhamdulillah berpeluang menikmati pelbagai hidangan sewaktu berbuka puasa di Klana Beach Resort Port Dickson berta...