BismillahirRahmanirRahim
Kuih Lopes berbentuk segitiga ini KakJee makan buat kali pertama ketika bertugas di Melaka. Ianya sedikit berbeza dengan Kuih Lopes yang biasa dimakan di utara tanah air. Kuih Lopes utara biasanya berwarna hijau dan berbentuk bulat tapi yang ini berbentuk segitiga dan berwarna perang sikit. Rasanya lebih kenyal...ehhmm sedap pula. Ada rakan dari negeri Johor memberi resipi cara menyediakannya. Ianya agak mudah untuk disediakan.
Namun bahan yang diperlukan iaitu Abu Chang diperlukan untuk direndam bersama pulut. Puas KakJee bertanya di kedai yang menjual bahan kuih namun tidak ada. Lalu KakJee mengambil keputusan untuk mencuba juga dengan mengantikan Abu Chang dengan air kapur. Rasanya tetap sedap, ada rasa kenyal-kenyal gitu.
Resepi Kuih Lopes Segitiga
Bahan2
1/2 kg pulut*
Sedikit air kapur*
bahan * direndam bersama air semalaman
Gula Merah
Sedikit gula Melaka
Daun pandan
Daun pisang yang dilayur
Kelapa parut(putih sahaja)
Sedikit garam
Cara Membuatnya:
1.Basuh dan toskan pulut.
2.Ambil daun pisang dan potong ikut saiz yang sesuai. Bersihkan.
3.Lipat daun pisang dalam bentuk segitiga seperti hendak buat samosa. Masukkan pulut dan padatkan. Bungkus ketat sehingga bentuk segitiga.
4.Ikat dengan tali rafia sekelilingnya supaya tidak bocor sewaktu merebus. Buat hingga habis.
Boleh juga ikat 2 sekaligus. |
5.Masukkan ke dalam periuk yang berisi air. Pastikan air menutupi kuih. Rebuslah selama 2 jam (lagi lama lagi bagus - 4 jam)
6.Keluarkan dari periuk setelah kuih masak dan sejukkan.
7.Buang pembalutnya dan salutkan dengan kelapa yang digaul dengan sedikit garam.
8.Masakkan gula merah, gula Melaka, daun pandan dan sedikit air. Masak sehingga agak pekat.
9.Hidangkan kuih lopes bersama air gula.
Selamat Mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan