Isnin, 10 Ogos 2020

Rasa Dapur KakJee (354) - Sambal Kentang Kering Rangup


BismillahirRahmanirRahim



Resipi ini menggunakan Ibu Sambal yang sedia ada di dalam peti sejuk. Resipi Ibu Sambal pun ada di sini. Jadi proses penyediaannya lebih cepat dan menjimatkan masa. Resipi kali ini hanya menggunakan kentang, lebih sedap jika ditambah ikan bilik goreng. Rangup dan perlu disimpan dalam kedap udara.

Resipi Sambal Kentang Kering Rangup
Bahan2:
4 biji kentang dibuang kulit, dihiris nipis dan ditoskan.
3 sudu besar Ibu Sambal
Minyak untuk goreng kentang.
Garam dan gula jika perlu.

Cara Membuatnya:
1.Keringkan kepingan kentang dan taburkan sedikit garam.


2.Panaskan minyak dan masukkan sekeping demi sekeping. Goreng hingga garing.Angkat.
3.Panaskan ibu sambal, masukkan garam dan gula jika perlu. Biarkan hingga kering. Sejukkan.
4.Bila sambal dah sejuk gaulkan  kentang tadi bersama sambal tadi sehingga rata.



5.Apabila sejuk masukkan dalam bekas kedap udara.


Selamat Mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ronda-ronda Cari Makan Balkan.

BismillahirRahmanirRahim Alhamdulillah dengan izin Allah kami bertiga berpeluang menjelajah ke negara Balkan selama 12 Hari 9 malam bertarik...