Kali ini KakJee nak berkongsi resipi istimewa milik sifu penulisan Puan Sri Diah Shaharudin. Beliau berkongsi Juih Gunting Resipi Nek Jah ini di FBnya.
Mudah disediakan dan ranggup apabila dimakan. Tak sakit gigilah apabila dikunyah. Bagus untuk dimakan bila-bila masa sahaja. KakJee ubah suai sedikit dengan menambah cili serbuk supaya pedas.
Resipi Kuih Gunting Nek Jah.
Bahan2:
1 kilo tepung gandum
2 sudu makan jintan putih
2 sudu makan jintan manis
2 biji bawang besar
1 genggam ikan bilis
1 paket serbuk kari
4 sudu makan majerin (guna mentega)
1 ikat daun sup/daun bawang
1 sudu besar cili serbuk (pilihan)
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menggoreng
1 cawaan air
Cara Membuatnya:
1.Kisar jintan putih, jintan manis, ikan bilis dan bawang dengan air.
2.Gaul semua bahan dengan tepung gandum.
3.Uli sampai bersatu sebati.
4.Canaikan, buat kepingan sebesar tapak tangan dan masak tanpa minyak. Sejukkan.
5.Gunting ikut saiz yang disukai.
6.Goreng hingga garing.
Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan