Resipi tat Telur ini dikongsi oleh anak saudara KakJee, Wan Emy Saliza. Diambil dari Resipi Pilihan rasa. Tak perlu susah-susah buat kulit, guna aja Puff Pastry sejuk beku yang dibeli.
Mudah disediakan dan enak rasanya. Puas hati betul dengan hasilnya. Jom cuba.
Resipi Tat Telur
Bahan2:
1 keping Puff Pasty yang besar
Filling
150 gm gula pasir (boleh kurangkan jika tidak mahu terlalu manis)
250 ml air panas
4 biji telur
200 ml susu segar
1 sudu teh esen vanila
Cara Membuatnya:
1.Larutkan gula dalam air panas. Sejukkan.
2.Pukul telur, sekejap sahaja. Masukkan air gula, susu, esen vanila dan kacau sehingga sebati.Tapis.
3.Sapu mentega di sekeliling acuan. Masukkan kulit pastri ke dalam acuan. Lubangkan bahagian bawahnya dengan garfu.
4.Tuang filling ke dalam acuan tadi. Bakar pada suhu 180 darjah celcius sehingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan