BismillahirRahmanirRahim
Ied Mubarak 1438H, taqabballahu minna waminkum dari saya. Salam AidilAdha.
Resepi kali ini diberi oleh Pn Norbayani, rakan sekerja.
"Kak Jee try resepi kek kukus buah ni. Suami saya selalu buat dan senang katanya." Kata Pn Norbayani sambil menyerahkan sehelai kertas A4 yang siap tertulis resepi Kek Buah Kukus. Rasanya sudah lebih dari sebulan aku menerima resepi tersebut. Semua bahan yang diperlukan sudah lama dibeli namun periuk kukus yang ada di dapur agak kecil. Sedang resepi yang diberi menghasilkan kek buah yang agak besar.
Sehari sebelum Hari Raya Haji aku kuatkan semangat untuk mencuba. Hanya menggunakan separuh adunan dari resepi yang diberikan. Alhamdulillah hasilnya memang sedap. Menjadi hidangan di hari raya. Resepi di bawah menggunakan sukatan asal namun diubah sedikti cara membuatnya supaya lebih mudah untuk disediakan.
Resepi Kek Kukus Buah
Bahan A
300 gram gula pasir
1/2 cawan air
Panaskan gula di dalam sebuah periuk sehingga cair dan perang.
Tutup api. Masukkan air dan kacau sehingga semua larut. Biarkan.
Bahan B
600 gram tepung gandum
375 gram mixfruit
2 sudu kecil bikarbonat soda
Semua bahan digaul sehingga mesra
Bahan C
300 gram gula halus
340 gram butter
5 biji telur
2 sudu teh esen vanila
2 susu teh esen oren
Aliminium foil dan tape secukupnya
Loyang pembakar
Cara Membuatnya:
1.Gula halus dan butter dipukul sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu
dan pukul.
2.Masukkan Bahan B ke dalam butter ( Bahan C) sedikit demi sedikit sambil dikacau.
Kacau sehingga mesra. Masukkan esen vanila dan esen oren. Masukkan Bahan A
dan kacau sehingga sebati.
3.Masukkan ke dalam loyang dan tutup dengan aluminium foil (2 lapis) dan lilitkan
dengan tape supaya air tak masuk.
4.Kukus selama 4 jam dengan api yang sangat kecil. Pastikan kuantiti air mencukupi
supaya tidak perlu menambah air lagi.
Bungkus dengan aluminium foil. |
Potong selepas disejukkan... sedap sebab tidak terlalu manis. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan