BismillahirRahmanirRahim
Kali ini aku mahu berkongsi satu resepi yang agak mudah tetapi hasilnya sangat sedap. Resepi ini aku snap dari buku resepi kawanku, Pn Azzah. Kebetulan ada banyak kentang di dapur yang belum sempat dimasak. Sungguh tidak disangka, enak sekali rasanya. Cuti-cuti sekolah ni bolehlah mencubanya.
Resepi Bingka Kentang
Bahan2:
2 cawan tepung gandum
4 biji kentang, direbus dan dilecek menjadi 2 cawan
1 1 /2 cawan gula
3 cawan santan (dari 1/2 biji kelapa)
1 cawan susu cair
4 biji telur
Sedikit Pewarna kuning
Sedikit bijan
Cara Membuatnya:
1.Masukkan semua bahan ke dalam blender, kisar sehingga halus.
2.Masukkan adunan ke dalam loyang pembakar. Taburkan bijan.
3.Bakar pada suhu 180 C selama 1 jam atau sehingga masak.
4.Biarkan sejuk sebelum dipotong.
Sebelum dibakar. |
Sesudah masak. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan