BismillahirRahmanirRahim.
Lama sungguh tidak berlauk cendawan kukur atau kulat sisir. Cendawan yang biasanya tumbuh di batang-batang kayu getah sebaik sahaja berakhir musim hujan kini sudah boleh ditanam. Waah sungguh menakjubkan. Ianya tidak aku sedari sehingga dua minggu yang lepas apabila ada seorang pengusaha cendawan kukur datang ke kolej untuk menjual hasil tanamannya itu. Teruja melihat cendawan kukur yang bersih, aku pun membelinya sebungkus dengan harga RM10.00.
Terkenang aku akan Almarhum ayah mentuaku, semasa hayatnya sangat rajin mengutip cendawan kukur apabila musim hujan. Semenjak Almarhum tiada, aku tidak pernah merasa masakan cendawan kukur kerana agak sukar untuk mendapatkannya. Aku memasaknya bersama keledek oren, MasyaAllah sedap sungguh rasanya walaupun diratah begitu sahaja. Selain keledek, labu kuning dan pisang muda juga boleh dijadikan gandingannya. Rugi pula rasanya kerana hanya membeli satu bungkus sahaja cendawan kukur tersebut. Selain keledek, labu kuning dan pisang muda juga sesuai digunakan.
Resepi Masak Lemak Cendawan Kukur Campur Keledek.
Bahan2:
1 mangkuk cendawan kukur dibasuh dan direndam 1 jam
1 cawan santan pekat
1 biji keledek dipotong kecil
1 helai daun kunyit
1 batang serai diketuk/dibelah dua
1 keping asam keping (boleh guna belimbing buluh)
Garam
Air
1/2 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
2 inci kunyit hidup*
15 biji cili api*
1 sudu besar ikan bilis* (atau ikan kering)
Kisar bahan *
Cendawan kukur atau kulat sisir yang belum dimasak. |
Cara Membuatnya:
1.Masukkan bahan kisar ke dalam sebuah periuk bersama garam dan sedikit air.
Masak sehingga naik bau.
2.Masukkan keledek dan cendawan, masak sehingga keledek dan cendawan
lembut. Tambah air jika perlu.
3.Masukkan daun kunyit dan santan pekat. Kacau sehingga sebati dan mendidih.
Tutup api.
Dalam kuali... dah masak. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan