BismillahirRahmanirRahim
Geram melihat Ikan Kembung yang begitu segar, teringin pula untuk buat masak lemak cili padi bersama belimbing buluh. Hasilnya memang tidak mengecewakan. Enak dimakan di hujung minggu.
Resepi Masak Lemak Ikan Kembung Dan Belimbing Buluh.
Bahan2:
4 ekor Ikan Kembung
4-5 biji belimbing buluh dibelah dua
2 helai daun kunyit
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 batang serai diketuk
Garam secukupnya
Sedikit minyak
Bahan kisar
15 biji cili padi
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
1 batang serai
Cara Membuatnya:
1. Panaskan sedikit minyak di dalam sebuah kuali. Masukkan bahan kisar
dan kacau sehingga naik bau.
2.Masukkan garam, santan cair dan serai yang diketuk. Biarkan mendidih.
3.Masukkan ikan dan belimbing buluh. Kacau sehingga ikan separuh masak.
4.Masukkan santan pekat dan daun kunyit. Kacau perlahan sehingga ikan
masak sepenuhnya.
5.Perisakan dan tutup api apabila kuahnya pekat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan