BismillahirRahmanirRahim
Sewaktu menunaikan haji pada tahun 1994, Shawarma menjadi kegemaranku. Pada waktu itu aku ingatkan ianya kebab. Sehingga aku berpeluang bermukim di Riyadh, baru aku tahu beza antara shawarma dan kebab. Shawarma merupakan makanan yang sangat popular di Arab Saudi, nampak ringkas namun sedap dan mengenyangkan. Harganya juga agak murah jadi tidak perlu bersusah payah iuntuk membuatnya.
Kini baru terasa untuk membuat sendiri shawarma. Aku membeli beberapa barang keperluan di Berkat Madinah yang terletak di Sungai Chua, Kajang. Seperti yogurt dan Tahini. Yogurt Arab agak kental dan tidak cair seperti yogurt biasa. Yogurt diperlukan untuk membuat inti dan sos shawarma. Tahini yang diperbuat dari bijan. Diperlukan juga untuk membuat sos shawarma. Aku gantikan roti Arab dengan Tortilla Wraps. Sudah lama tidak menjamah shawarma, sedap pulak aihh.
Resepi Chicken Shawarma
(untuk 4 keping shawarma)
Bahan Inti
1 mangkuk isi ayam (1/2 kg)
3 sudu besar yogurt
1/2 sudu besar bawang putih dan halia kisar
1/2 sudu besar jus lemon
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu besar garam masala
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu teh garam
1.Semua bahan digaul dan perap sekurang-kurangnya 1/2 jam.
2.Panaskan 2 sudu besar minyak zaitun dalam kuali. Masukkan
bahan yang diperap dan masak sehingga kering.
Bahan sos
4 sudu besar Tahini paste
2 sudu besar mayonis ( mayonis bawang putih)
2 sudu besar yogurt
1/4 sudu teh garam
Tahini dari Turki |
Gaul kesemua bahan di atas tambah sedikit air jika terlalu pekat.
Sejukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 15 minit
Bahan lain
4 keping roti tortilla/roti Arab
Timun dihiris nipis
Tomato dihiris
Daun Salad
Kubis (tak letak)
Kentang goreng (tak letak)
Sos cili (pilihan)
Panaskan sekejap atas kuali leper, jangan lama nanti keras susah gulung. |
Cara Membuatnya:
Gaul kesemua inti bersama sayuran yang dipotong. Letakkan dalam roti, taburkan sos tahini
dan sos cili kemudian gulung.
Atau
Letakkan inti kemudian sayur. Taburkan tahini dan sos cili. lepas itu gulungkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan