BismillahirRahmanirRahim
Sesekali masak ikan dan sayur 2 in 1. Kali ini aku menyediakan resepi yang agak mudah kerana kesuntukan masa bagi menyediakan juadah makan tengahari. Sedap pula rasanya dan boleh diratah begitu sahaja tanpa nasi.
Resepi Acar Ikan Tenggiri
Bahan2:
3 keping ikan Tenggiri digaul dengan garam dan kunyit lalu digoreng garing.
1 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
3 biji cili merah*
4 biji cili api*
5 biji buah keras*
Kisar halus bahan* di atas.
1/2 biji bawang besar dihiris nipis
1 - 2 biji bawnag besar dibelah 4
Cili merah dan cili hijau dibelah 2
2 sudu besar air asam jawa atau cuka
1 biji karot
1 biji timun
2 sudu besar gula
Timun dan karot dipotong memanjang dan sama saiz. Digaul bersama gula dan biarkan.
Garam dan minyak mask secukupnya.
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bawang yang dihiris. Goreng sehingga
garing dan wangi.
2.Masukkan bahan yang dikisar, kacau sehingga masak dan wangi.
3.Perisakan dengan garam dan ais asam jawa atau cuka.
4.Masukkan timun, karot dan ikan. Akhir sekali bawang besar dan cili yang dibelah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan