Isnin, 4 September 2017

Rasa Dapurku (248) - Acar Ikan Tenggiri



BismillahirRahmanirRahim




Sesekali masak ikan dan sayur 2 in 1. Kali ini aku menyediakan resepi yang agak mudah kerana kesuntukan masa bagi menyediakan juadah makan tengahari. Sedap pula rasanya dan boleh diratah begitu sahaja tanpa nasi.

Resepi Acar Ikan Tenggiri
Bahan2:
3 keping ikan Tenggiri digaul dengan garam dan kunyit  lalu digoreng garing.
1 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
3 biji cili merah*
4 biji cili api*
5 biji buah keras*
Kisar halus bahan* di atas.
1/2 biji bawang besar dihiris nipis
1 - 2 biji bawnag besar dibelah 4
Cili merah dan cili hijau dibelah 2
2 sudu besar air asam jawa atau cuka
1 biji karot 
1 biji timun
2 sudu besar gula
Timun dan karot dipotong memanjang dan sama saiz. Digaul bersama gula dan biarkan.
Garam dan minyak mask secukupnya.


Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bawang yang dihiris. Goreng sehingga
    garing dan wangi.
2.Masukkan bahan yang dikisar, kacau sehingga masak dan wangi.
3.Perisakan dengan garam dan ais asam jawa atau cuka.
4.Masukkan timun, karot dan ikan. Akhir sekali bawang besar dan cili yang dibelah.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ronda-ronda Cari Makan Balkan.

BismillahirRahmanirRahim Alhamdulillah dengan izin Allah kami bertiga berpeluang menjelajah ke negara Balkan selama 12 Hari 9 malam bertarik...