BismillahirRahmanirRahim
Cicah dengan kicap pun sodap. |
Ikan Celup Tepung mengimbau kenangan ketika bermukim selama 2 tahun di Kuantan, Pahang. Pemilik Kantin di Sekolah Vokasional Kuantan (kini Kolej Vokasional Kuantan) kerap menyediakan Ikan Celup Tepung buat sarapan pagi bersama nasi kerabu. Semestinya aku tidak pernah terlepas peluang untuk menikmatinya. Ehmmm sedapnya.
Teringin pula. untuk mencuba sendiri, kebetulan ada Ikan Kembung yang segar. Resepi ini diambil dari Blog Celoteh Mama Lutfi. Disebabkan tepung yang dibancuh agak banyak, aku turut mencelup udang, brokoli, kentang dan bunga kobis.
Resepi Ikan Celup Tepung
Bahan2
1/2 cawan tepung beras
1 biji telur
3/4 gelas air
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
Secubit kapur makan
Ikan, udang, Brokoli, Bunga Kubis, Kentang
Minyak masak secukupnya.
Cara Membuatnya:
1.Masukkan serbuk kunyit, garam, kapur dan air di dalam sebuah bekas
dan kacau sehingga semuanya larut.
2.Campurkan telur dan tepung beras di dalam bekas yang lain. Tambahkan
air campuran (1) sedikit demi sedikit sambil dikacau. Teruskan sehingga
mendapat adunan yang sesuai. Bila dicelup adunan tersebut melekat.
3.Panaskan minyak di dalam sebuah kuali. Celupkan ikan dan goreng sehingga
agak garing dan masak. Ulang sehingga selesai.
4.Boleh dimakan begitu sahaja atau dicicah dengan sos.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan