BismillahirRahmanirRahim
Resepi ini diambil dari K.Nor@SecubitGaram. Cepat disediakan dan sedap dimakan. Ianya sesuai sebagai ganti masakan ayam yang ringkas seperti ayam masak kunyit, ayam masak paprik atau ayam masak kicap. Sangat berguna di saat kesuntukan masa untuk memasak.
Resepi Ayam Black Pepper
Bahan2:
1 mangkuk isi ayam yang dipotong dalam saiz sederhana
3 sudu besar sos blackpepper
2 sudu besar sos tiram (tak letak)
1 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kunyit
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dicincang
1 inci halia dihiris halus
Cili padi secukupnya (ikut selera)
1/2 biji lada benggala hijau @ capsicum
1/2 biji lada benggala merah @ capsicum
1 tangkai daun bawang
Minyak masak
Cara Membuatnya:
1.Ayam digaul bersama garam dan kunyit.Perapkan.
2.Goreng ayam sehingga masak tetapi tidak garing.Keluarkan dan ketepikan.
3.Tinggalkan minyak yang digunakan untuk menggoreng ayam tadi secukupnya
di dalam kuali. Setelah panas masukkan bawang putih dan halia, goreng sehingga
wangi.
4.Masukkan bawang besar dan kacau sehingga hampir layu.
5.Masukkan sos blackpepper dan serbuk lada hitam.Kacau sehingga wangi.
6.Masukkan ayam dan lada benggala hijau dan merah kacau rata. Masukkan air jika
perlu. Perisakan dengan garam. Tutup api setelah sayur masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan