Burung puyuh yang dibeli masih berbaki lagi sebungkus, terdapat enam ekor di dalamnya. Goreng kunyit sudah, goreng berempah pun sudah. Aku terfikir pula untuk masak nasi ayam tetapi kali ini aku gantikan ayam dengan burung puyuh. Nasi ayam memang popular, aku pasti setiap suri rumah mempunyai resepinya yang tersendiri. Begitu juga aku. Aku gabungkan beberapa cara memasak nasi ayam untuk aku cipta nasi ayam aku sendiri. Biasanya ayam yang diperap aku bakar untuk mengurangkan penggunaan minyak di dalam masakan. Jadi resepi nasi burung puyuh ini sebenarnya adalah resepi nasi ayam.
Bismillahirrahmanirrahim
Bahan2:
6 ekor burung puyuh ( 1 ekor ayam: 500g-800g- jangan dipotong)
Air secukupnya
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
Garam
Cara Membuatnya:
1.Kisar bawang besar, bawang putih dan halia.
2.Masukkan anggaran 1 liter air ke dalam sebuah periuk yang sesuai.
Air rebusan akan digunakan untuk masak sup dan nasi.
3.Masukkan bahan kisar, garam dan burung puyuh (ayam)
4. Rebus sehingga burung puyuh(ayam) masak.
5. Keluarkan burung puyuh (ayam) dan toskan.
Resepi Nasi
2 cawan beras basmati -dibasuh dan direndam 30 minit,toskan.
Penumis
3 cawan air rebusan
1 helai daun pandan
1 sudu besar mentega
1-2 sudu minyak zaitun/jagung
Sedikit pewarna safron(kuning)
1/2 biji bawang besar yang didadu
1. Panaskan mentega dan minyak bersama-sama. Masukkan penumis.
2. Masukkan pula bawang besar dan kacau sehingga agak wangi.
3. Masukkan beras dan kacau selama 1-2 minit.
4. Masukkan air rebusan, daun pandan, pewarna dan perisakan.
5. Apabila air sudah hampir kering, perlahankan api sehingga nasi
masak sepenuhnya.
Resepi Burung Puyuh Bakar
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap masin
2 sudu besar madu
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 susu kecil serbuk paprika
1 sudu besar minyak bijan
sedikit air rebusan
1.Gaulkan semua bahan di dalam satu bekas. Perapkan bahan ini dengan
burung puyuh( seekor ayam) selama 30 minit.
2.Keluarkan burung puyuh(ayam) dan letakkan di atas dulang pembakar.
Sapukan minyak pada burung puyuh dan bakar selama 30-40 minit atau
sehingga menjadi keperangan.
3.Minyak yang terhasil semasa proses pembakaran boleh dicampur ke dalam
bahan perap. Kicap bahan perap boleh dimakan bersama ayam.
Kuah Sup.
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Air rebusan
Daun bawang dan daun sup.
1-2 sudu besar perencah sup jenama Adabi
Penumis
Minyak
1. Panaskan minyak di dalam sebuah periuk. Masukkan penumis.
2. Masukkan bawang besar dan goreng sehingga garing. Masukkan
bawang putih dan halia sehingga wangi.
3. Masukkan perencah sup dan kacau sekejap. Masukkan air
rebusan. Masukkan batang daun sup/bawang. Biarkan mendidih
dan perlahankan api.
Sos Cili Nasi Burung Puyuh (ayam)
2-3 biji cili merah
2 ulas bawang putih
2 sudu sos tomato
garam secukupnya.
Kisar sehingga halus .
Bismillahirrahmanirrahim
Bahan2:
6 ekor burung puyuh ( 1 ekor ayam: 500g-800g- jangan dipotong)
Air secukupnya
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
Garam
Cara Membuatnya:
1.Kisar bawang besar, bawang putih dan halia.
2.Masukkan anggaran 1 liter air ke dalam sebuah periuk yang sesuai.
Air rebusan akan digunakan untuk masak sup dan nasi.
3.Masukkan bahan kisar, garam dan burung puyuh (ayam)
4. Rebus sehingga burung puyuh(ayam) masak.
5. Keluarkan burung puyuh (ayam) dan toskan.
Resepi Nasi
2 cawan beras basmati -dibasuh dan direndam 30 minit,toskan.
Penumis
3 cawan air rebusan
1 helai daun pandan
1 sudu besar mentega
1-2 sudu minyak zaitun/jagung
Sedikit pewarna safron(kuning)
1/2 biji bawang besar yang didadu
1. Panaskan mentega dan minyak bersama-sama. Masukkan penumis.
2. Masukkan pula bawang besar dan kacau sehingga agak wangi.
3. Masukkan beras dan kacau selama 1-2 minit.
4. Masukkan air rebusan, daun pandan, pewarna dan perisakan.
5. Apabila air sudah hampir kering, perlahankan api sehingga nasi
masak sepenuhnya.
Resepi Burung Puyuh Bakar
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap masin
2 sudu besar madu
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 susu kecil serbuk paprika
1 sudu besar minyak bijan
sedikit air rebusan
1.Gaulkan semua bahan di dalam satu bekas. Perapkan bahan ini dengan
burung puyuh( seekor ayam) selama 30 minit.
2.Keluarkan burung puyuh(ayam) dan letakkan di atas dulang pembakar.
Sapukan minyak pada burung puyuh dan bakar selama 30-40 minit atau
sehingga menjadi keperangan.
3.Minyak yang terhasil semasa proses pembakaran boleh dicampur ke dalam
bahan perap. Kicap bahan perap boleh dimakan bersama ayam.
Kuah Sup.
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Air rebusan
Daun bawang dan daun sup.
1-2 sudu besar perencah sup jenama Adabi
Penumis
Minyak
1. Panaskan minyak di dalam sebuah periuk. Masukkan penumis.
2. Masukkan bawang besar dan goreng sehingga garing. Masukkan
bawang putih dan halia sehingga wangi.
3. Masukkan perencah sup dan kacau sekejap. Masukkan air
rebusan. Masukkan batang daun sup/bawang. Biarkan mendidih
dan perlahankan api.
Sos Cili Nasi Burung Puyuh (ayam)
2-3 biji cili merah
2 ulas bawang putih
2 sudu sos tomato
garam secukupnya.
Kisar sehingga halus .
Nasi Burung Puyuh |
Nasi Ayam |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan