Bulan Zulhijah kian menyapa, cuti panjang sempena ibadah haji dan korban akan muncul tidak berapa lama lagi. Kami berhasrat untuk menyambut hari raya Aidil Adha di Madinah buat pertama kalinya, In shaa Allah. Kuih Bahulu, Kuih Maruku dan Kuih Ros antara senarai kuih yang akan aku sediakan buat bekalan di dalam perjalanan.
Aku pernah membuat kuih bahulu dengan menggunakan acuan yang dikirim oleh emak dari Penang. Acuan kuih bahulu yang telah digunakan jangan sekali-kali dibasuh. Dari pengalaman ianya akan menyebabkan kuih melekat pada acuan bila mahu digunakan pada kali kedua dan seterusnya. Jika berlaku keadaan sedemikian seeloknya dikikis acuan tersebut dan direndam di dalam minyak. Jika melekat juga eloklah dibeli yang baru supaya tidak sakit hati dibuatnya.
Bismillahirrahmanirrahim
Resepi Kuih Bahulu
Bahan2nya:
1 cawan telur
1 cawan gula
1 cawan tepung.
Perisa vanila jika suka(aku tak letak supaya lebih asli)
Minyak
Cara Membuatnya:
1. Pukul telur dengan gula sehingga kembang(putih)
2. Goreng tepung dengan api yang sederhana dan ayakkan.
(pilihan)
3. Masukkan tepung ke dalam adunan dan kacau sehingga sebati.
Kalau tak rajin, boleh masukkan ketiga-tiga bahan dan pukul
sehingga putih
4. Masukkan ke dalam acuan yang disapu minyak dan masak
di dalam oven pada suhu 180 C sehingga keperangan.
Anggaran masa 15 hingga 20 minit
5. Terus keluarkan kuih bahulu yang telah masak dari acuan.
Sapukan minyak dan ulangi sehingga adunan habis.
Kuih Bahulu Ikan |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan