Resepi Kuih Ros emak mentuaku ini memang sedap, ianya manis dan rangup. Ada jiran yang sudah beberapa tahun berniaga kuih ros ini bersama kuih kudapan lain. Bukan hanya resepi tetapi acuan pun diambilnya (pinjam). Acuan kuih ros mesti diperbuat dari tembaga jika tidak memang susah untuk menjadi. Aku sendiri meminjam acuan kuih ros milik emak untuk dibawa ke Riyadh memandangkan acuan yang aku beli tidak boleh digunakan. Jika acuan ok....aktiviti menggoreng kuih ros berjalan dengan penuh keriangan dan cepat. Aku perhatikan bagaimana emak mengaul adunan perlahan-lahan dengan tangan dengan penuh rasa kasih sayang. Satu dari rahsia mendidik enam anak lelakinya. Terfikir bukankah mudah menggunakan blender sahaja seperti yang biasa aku buat untuk menyediakan roti jala.
Setelah beberapa kali melihat kiriman WhatsApp berkaitan kuih ros dan rempeyek yang boleh dibakar seperti kertas, menyuntik semangat untuk menyediakan sendiri kuih kegemaran ini. Di Penang kami panggil kuih loyang dan rasanya pedas.
Bismillahirrahmanirrahim
Resepi Kuih Ros
Bahan2nya:
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
3 biji telur
Santan secukupnya (anggaran 2 cawan)
Perisa vanila (jika suka)
Cara membuatnya:
1. Campurkan tepung beras,tepung gandum dan gula
di dalam sebuah bekas. Gaulkan.
2. Masukkan telur dan gaul.
3. Masukkan santan dan gaulkan perlahan-lahan dengan
4. Pastikan adunan tidak terlalu cair.
5. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan acuan
di dalam minyak sehingga cukup panas.
6. Celupkan acuan ke dalam adunan, jangan sampai penuh acuan.
Angkat dan rendam dalam minyak sambil digoyang acuan.
7. Biarkan acuan di dalam minyak sebentar sebelum ulang proses 6.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan