BismillahirRahmanirRahim
Crunchy Garlic Bread ni amat sesuai untuk dijadikan makanan ringan menggantikan makanan ringan yang tidak sihat atau junk food. Menyihatkan sebab ada bawang putih serta sedikit sayuran.
Idea untuk menyediakannya timbul apabila kerap kali roti putih jenama Gardenia yang dibeli tidak pernah habis. Pasti ada sahaja yang terpaksa dibuang atau diberi kepada ikan di tasik berdekatan dengan rumah.
Kini, tak perlu risau lagi sebab memang laku keras. Sekejap sahaja dah licin, lagi pula boleh simpan lama di dalam bekas kedap udara. Untuk lebih sihat boleh guna roti wholemeal.
Resipi Crunchy Garlic Bread
Bahan-bahan
1 bungkus roti putih
30 gm mentega
2 sudu besar bawang putih yang disagat halus
Sedikit daun ketumbar/sup dihiris (atau parsley kering)
Sedikit garam
Cara Membuatnya
1.Gaul semua bahan di atas kecuali roti sehingga sebati.
2.Buang bahagian tepi roti dan potong kepada tiga bahagian.
3.Sapukan dengan bahan yang disediakan tadi sehingga rata.
5.Biarkan sejuk pada suhu bilik dan simpan dalam bekas kedap udara.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan