BismillahirRahmanirRahim
Aku ingin berkongsi resepi yang telah lama disimpan semenjak pulang dari melawat Tunisia pada tahun 2017. Brik adalah makanan popular di Tunisia. Ianya dihidangkan sebagai pembuka untuk makan malam di rumah atau di hotel. Sedap dimakan ketika masih panas kerana terasa rangup. Lebih menyelerakan apabila diperahkan jus lemon di atasnya sebelum dimasukkan ke dalam mulut. Sedap yakmat.
Disebabkan Tunisia kaya dengan ikan tuna, maka isi ikan tuna yang ditinkan menjadi pilihan untuk dibuat inti. Beberapa bahan lain dimasukkan bagi menyedapkan rasa seperti daun pasley. Tidak ketinggalan telur di mana semuanya digaulkan sekali.
Sukar untuk mendapatkan ikan tuna dalam tin yang aku yakini lalu aku menggunakan ini karipap sebagai ganti. Tidak ketinggalan kulit popia untuk membalutnya. Brik amat disukai oleh keluarga kami sebagai hidangan di waktu pagi. Jadi kulit popia dan inti karipap sentiasa ada di dalam peti sejuk, apabila tiada idea untuk menyediakan sarapan pagi, Brik menjadi pilihan.
Selamat mencuba dan anda pasti suka.
Resepi Brik Tunisia
(untuk 4-5 keping)
Bahan2:
1/2 cawan Inti karipap
Daun bawang dihiris
Daun sup/sadri dihiris
Cili hidup merah dihiris
1/2 biji bawang Holland dipotong dadu
2 biji telur
2 biji telur
4- 5 keping kulit popia saiz besar
Minyak zaitun/ masak
Garam
Cara Membuatnya:
1.Masukkan inti karipap, daun bawang, daun sup, bawang, cili, telur dan garam. Gaul rata.
2.Panaskan 1 sudu besar minyak zaitun di dalam kuali leper.
Minyak zaitun/ masak
Garam
Cara Membuatnya:
1.Masukkan inti karipap, daun bawang, daun sup, bawang, cili, telur dan garam. Gaul rata.
2.Panaskan 1 sudu besar minyak zaitun di dalam kuali leper.
lekatkan dengan menggunakan telur dari adunan. Jangan terlalu banyak isi takut bocor pulak.
Akan jadi bentuk segitiga.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan