BismillahirRahmanirRahim
Hikmah tersalah beli kacang tanah yang sudah dikopek, akhirnya memaksa aku membuat sendiri kacang tanah goreng masin. Walau nampak mudah ianya memerlukan banyak peringkat. Namun hasilnya berbaloi, buat kunyah-kunyah saat memerlukannya. Resepi adalaah milik Nazira Abd Kader.
Resepi Kacang Tanah Goreng Masin
Bahan2:
1 kilogram kacang kopek
10-20 ulas bawang putih dikisar halus untuk dijadikan pes (untuk perap)
10-20 ulas bawang putih dihiris halus (untuk goreng)
Garam secukup rasa
sedikit gula
Air secukupnya
Minyak masak untuk mengoreng
Cara Membuatnya:
1.Kopek kacang menjadi dua , dibersihkan dan ditoskan.
2.Rebus air bersama 2 sudu besar pes bawang putih, garam dan gula hingga mendidih.
3.Masukkan kacang dan rebus lebih kurang 3 minit dan tutup api. Biarkan kacang dalam
air rebusan kira-kira 10 minit.Toskan.
4.Gaul kacang tadi bersama baki pes bawang putih dan garam secukup rasa sehingga rata.
Perap semalaman.
5.Panaskan minyak kemudian kecilkan api. Masukkan kacang tanah tetapi jangan
terlalu banyak untuk menghasilkan kacang yang rangup.
6.Apabila kacang sudah separuh masak masukkan bawang putih yang dihiris dan
goreng hingga kacang garing/rangup.
7.Angkat dan toskan. Ulang hingga semua habis.Simpan di dalam bekas kedap udara.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan