Jumaat, 11 Januari 2019

Rasa Dapurku (294) - Sambal Ikan Kerisi Goreng



BismillahirRahmanirRahim




Ikan bersaiz kecil memang sesuai digoreng sahaja untuk dimakan bersama nasi yang panas. Lebih sedap jika ikan tersebut dikelar banyak-banyak di bahagian badannya. Namun kadang-kadang terputus idea juga untuk masak ikan yang kecil ni. Kali ini aku mencuba resepi yang direka sendiri, kebetulan banyak pula stok cili merah. Sedap pula rasanya, bolehlah dikongsikan di sini.

Resepi Sambal Ikan Kerisi Goreng
Bahan2:
5 ekor Ikan Kerisi
5-6 tangkai cili merah*
3 batang serai*
1 biji bawan besar*
2 ulas bawang putih*
Bahan bertanda * dikisar halus
2 helai daun limau purut
Kunyit serbuk
Garam
Gula
Minyak masak

Cara Membuatnya:
1.Bersihkan ikan dan kelar pada badannya. Lumurkan dengan kunyit dan garam.Goreng hingga       
   masak.
2.Keluarkan sedikit minyak  masak  dan masukkan bahan yang dikisar hingga naik bau. Guna
   api sederhana.
3.Masukkan sedikit air, garam, daun limau purut dan gula secukup rasa. Kacau sehingga
   agak pekat  dan rata.Tutup api.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Raya 2024

BismillahirRahmanirRahim Hari raya kedua,  Kami bertiga bertolak ke utara dengan melalui lebuh raya WCE yang baru sahaja siap. Malangnya ber...