BismillahirRahmanirRahim
Meniti pertengahan bulan Ramadhan, terasa masa berlalu terlalu pantas. Semoga kita semua terus kuat dan bersemangat untuk meraih pengampunan daripada Allah SWT. Amalan istighfar amat digalakkan di samping amalan-amalan lain seperti berwuduk juga menghadiri majlis-majlis ilmu. Ya Allah berikanlah kepada kami keikhlasan untuk beribadat sebagai tanda syukur akan nikmat yang Engkau diberikan. Amiin.
Resepi kali ini diambil dari FB Aneka Resepi. Sudah lama ingin mencuba kuih tradisi ini, sekali buat menjadi....sukanya.
Resepi Apam Gula Merah
Bahan2:
3 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan air
1/2 cawan air suam
1/2 paket yis kering
1 sudu kecil gula
1 helai daun pandan
Cara Membuatnya:
1.Masak gula merah dan gula putih bersama air serta daun pandan.
2.Masak sehingga semuanya larut.Tapis dan sejukkan.
3.Masukkan yis dan gula ke dalam air suam. Kacau dan biarkan
sehingga yis berbuih.
4.Masukkan tepung gandum ke dalam bekas yang sesuai/agak besar. Campurkan
air gula dan yis. Kacau dengan whisk sehingga semuanya sebati, tiada ketul-ketul.
5.Perap selama 3 jam di dalam bekas tertutup.
6.Sapu loyang dengan minyak. Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama
20 - 25 minit atau sehingga masak dengan menggunakan api besar.
7.Selepas masak, boleh dipotong dan gaul dengan kelapa.
Besar juga hasilnya...puas makan. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan