BismillahirRahmanirRahim
Sudah lama aku ingin berkongsi frasa-frasa indah ini. Ianya dihantar melalui WhatsApp. Semoga ianya memberi kebaikan kepada sesiapa juga yang membacanya.
"Sesungguhnya Allah sangat mencintai orang-orang yang berbuat kebaikan"
Oleh kerana itulah orang yang berbuat baik, yang niatnya tulus Allah bahagiakan hatinya
Allah cerahkan wajahnya
Allah jernihkan fikirannya
Allah perindahkan perilakunya
Dan Allah Subhana wa ta ala menjadikan jalan
Kebahagian bagi yang lain
Kemaslahatan bagi yang lain
Kemuliaan juga bagi yang lain
"Sebaik-baik manusia adalah manusia yang paling banyak membawa manfaat"
Jika Allah memilih kita dan menjadi hamba yang penuh manfaat.
Itulah anugerah yang sangat besar.
Di dunia bahagia, mulia dan selamat.
Juga di akhirat kelak InshaAllah.
Oleh itu jadilah orang yang selalu
Berfikir baik,
Berkata baik,
Berbuat baik dan
Berhati baik
Kerana semua kebaikan kembali kepada kita
"Tiada balasan bagi kebaikan kecuali kebaikan"
Semoga kita jadi ahli kebaikan yang istiqamah sampai Khusnul Khotimah
Aamiin ya rabbal alamin.
Sudah lama aku tidak menikmati hidangan pucuk paku yang terkenal dengan kesan sejuk dan berangin. Ahhhh semua itu tidak aku peduli...makan ajelah.
Resepi Pucuk Paku
Bahan2:
1/2 ikat pucuk paku
1 cawan tauge
1/2 cawan kelapa - digoreng dan dikisar
1 biji bawang besar -dihiris
4-5 biji limau kasturi - diambil airnya
1 sudu besar gula perang
Garam
5 biji cili merah*
6 biji cili padi*
Bahan * dikisar
Sedikit udang hidup yang kecil, dibuang kulit dan direbus
1 batang serai dihiris nipis
Sedikit halia dihiris nipis
2 sudu besar air asam jawa
Gaul dalam dulang - memudahkan kerja. |
Cara Membuatnya
1.Pucuk paku dipotong,dibasuh dan direbus bersama sedikit garam sehingga lembut.Toskan.
2.Tauge dibersihkan dan direndam sebentar dalam air panas mendidih.Toskan.
3.Sediakan semua bahan dan gaulkan bersama dengan bahan yang dikisar. Perisakan dengan
garam dan gula secukupnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan