Isnin, 25 Jun 2018

Rasa Dapurku (279) - Biskut Kelapa Asli



BismillahirRahmanirRahim


Rupa kurang namun rasanya memang sedap.


Satu-satunya kuih raya yang mampu aku hasilkan pada bulan Ramadhan tahun ini. Letihnya setelah 4 kali membakarnya. Pastinya aku kagum dengan mereka yang mampu menyediakan pelbagai jenis kuih raya di bulan Ramadhan. Serik rasanya lalu aku menyambung projek membuat kuih raya selepas pulang beraya. Buat kuih raya di bulan Syawal pun ok juga.

Resepi ini diambil dari FB Koleksi Resepi. Kebanyakan komen menyatakan ianya sedap. Ada yang kata rasa macam kuih bangkit santan. 

Resepi Biskut Kelapa Asli
Bahan2:
1 1/2 cawan marjerin jenama Planta
1 cawan gula halus
1 biji telur
Secubit garam
1 1/2 cawan kelapa mesin - digoreng sehingga keperangan
1 sudu teh esen vanila
2 cawan tepung ubi
1 cawan tepung gandum

Cara Membuatnya
1.Kacau marjerin dengan gula sehingga sebati.
2.Masukkan telur dan garam dan gaul sehingga sebati.
3.Masukkan tepung gandum dan tepung ubi, uli hingga tepung tidak lekat di tangan.
4.Canaikan dan terap mengikut acuan yang disukai.Jika rajin boleh sapu kuning telur di atasnya.


5.Bakar pada suhu 170 C sehingga garing dan kekuningan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ronda-ronda Cari Makan Balkan.

BismillahirRahmanirRahim Alhamdulillah dengan izin Allah kami bertiga berpeluang menjelajah ke negara Balkan selama 12 Hari 9 malam bertarik...