BismillahirRahmanirRahim.
Salam Ramadhan Al Mubarak. Lamanya aku tidak menulis, sibuk betul rasanya. Ditambah dengan "mood' pilihan raya, segalanya tertangguh. Tanda hitam di kuku masih kelihatan, bukti telah melaksanakan tanggung jawab sebagai pengundi.
Kali ini aku ingin berkongsi resepi yang sedap iaitu Ayam Pandan. Resepi ini istimewa kerana ianya dibalut dengan daun pandan. Wangi sangat aromanya apabila ianya sedang digoreng. Sesuai sangat untuk hidangan berbuka puasa. Resepi diambil dari FB Koleksi Resepi. Jom cuba.
Namun habislah daun pandan aku yang ditanam di belakang rumah...huhu.
Resepi Ayam Pandan
Bahan2:
1/2 ekor ayam dibersihkan dan dipotong sederhana kecil
1/2 biji bawang besar*
1/2 inci halia*
1/2 inci kunyit*
1/2 inci lengkuas*
2 batang serai*
1 sudu kecil ketumbar*
1 sudu kecil jintan manis*
15 biji cili padi*
2 sudu besar santan pekat - tak letak
1 sudu besar madu
Garam
Daun pandan
Lidi
Cara Membuatnya:
1.Kisar semua bahan yang bertanda *.
2.Gaul bahan kisar bersama dengan ayam, garam dan madu.
3.Balut daun ayam dengan daun pandan. Pandai-pandai le asal
boleh dibalut. Untuk memudahkan kerja guna daun pandan
yang panjang.
4.Cucuk bungkusan ayam dengan lidi supaya ayam kekal di dalam
daun dan kemas.
Siap dibalut |
5.Goreng ayam pandan dengan api sederhana sehingga masak atau
berwarna perang.Angkat.
*Lebihan bahan kisar boleh disimpan untuk masakan lain.
Enak dimakan begitu sahaja |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan