BismillahirRahmanirRahim
15 Syabaan 1439H bersamaan dengan 1 Mei 2018 pun muncul. Semoga kita terus berbuat kebaikan dan memperbanyakan amal soleh sebagai persediaan menghadapi kedatangan bulan Ramadhan yang mulia.
Kali ini aku ingin berkongsi resepi Bihun Goreng Singapura. Bihun goreng yang berwarna putih penuh dengan sayuran pelbagai warna. Ianya begitu sedap dan boleh dimakan begitu sahaja. Kenapa dipanggil Bihun Singapura?Tak jumpa pula di google, kenapa dipanggil begitu. Lupakan saja, yang penting ianya sedap. Lebih sedap jika bihun yang digunakan tidak banyak kerenah, mudah lembut.
Resepi Bihun Goreng Singapura
Bahan2:
1/2 bungkus bihun - direndam selama 1 jam
1/2 mangkuk isi ayam yang dipotong dadu
2 biji telur
1 tangkai sawi
1/2 batang karot
1 biji cili merah
1/4 biji kubis bulat
3-4 jagung muda
3 ulas bawang putih -dikisar
1/2 biji bawang besar - dikisar
5-7 biji cili padi - dikisar
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam
Air secukupnya
Minyak masak
Cara Membuatnya:
1.Pecahkan telur di dalam sebuah mangkuk dan pukul supaya rata.
2.Panaskan minyak di dalam sebuah kuali, masukkan telur dan kacau sehingga masak
menjadi telur hancur.Angkat dan ketepikan.
3.Masukkan minyak ke dalam kuali tadi, masukkan bawang putih, diikuti dengan bawang
besar dan cili padi.Kacau sehingga berbau wangi.
4.Masukkan ayam, lada putih dan lada hitam. Kacau sehingga ayam hampir masak. Masukkan
karot,cili,jagung dan air.Masukkan garam dan biarkan mendidih.
5.Masukkan bihun dan sayuran yang lain. Kacau sehingga bihun masak dan lembut.Masukkan
telur dan kacau sehingga rata.Tutup api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan